Pamiętaj dziewczyno, do sera podawaj wino - Bydgoszcz Style

Pamiętaj dziewczyno, do sera podawaj wino

Podczas spotkań z przyjaciółmi warto jest podać jakieś przekąski. Dużo osób decyduje się np. na deskę serów. Warto wziąć wtedy pod uwagę, że nadmierna ilość sera może sprawić, że smak będzie mdły. W takim wypadku dobrze jest zaserwować wino.

Pamiętaj dziewczyno, do sera podawaj wino

Jednak nie każde jednak wino pasuje do każdego sera. Nie powinno się więc komponować tych dwóch dodatków na chybił trafił. Poniżej opisuję kilka znanych powszechnie gatunków sera oraz propozycje dobrze skomponowanych z nimi trunków.

Jednym z najbardziej znanych i najstarszych serów pleśniowych jest gorgonzola. Jest to włoski ser o delikatnym zapachu. Produkuje się go z pasteryzowanego, pełnotłustego krowiego mleka i podpuszczki. Ser jest miękki i dojrzewający. Najlepiej podawać do niego czerwone wino, jak Bordeaux, Sauternes, czy Tokaj. Wskazane, aby wino posiadało wyraźną nutę słodyczy.

Mówiąc o włoskich serach nie wolno także zapomnieć o Grana Padano. Powstaje on z mleka krowiego  i posiada złotawą, oleistą skórkę, pod którą znajduje się biały lub słomkowy miąższ. Charakteryzuje się mocnym i intensywnym zapachem, a jego smak jest lekko pikantny i równocześnie delikatny. Ten ser najlepiej jest podawać z winami takimi jak Barolo lub Chianti.

Kolejnym serem jest francuski Camembert, który również należy do serów miękkich. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego i formuje w krążki o masie około 250 g. Następnie jest on pakowany w papier i pudełko. Posiada on także charakterystyczną białą skórkę. Camembert powinien być jedzony nie później niż tydzień od daty produkcji. Świeży Camembert ma lekko kruszącą się konsystencję i kremową barwę, a co więcej jest także sprężysty przy naciskaniu. Do tego typu sera najlepiej jest podawać czerwone Bordeaux, popularne Beaujolais, Merlot lub mocniejsze białe wino, takie jak Chardonnay.

Na desce serów nie powinno także zabraknąć holenderskiego Edama. Jest on produkowany z odtłuszczonego lub półtłustego krowiego mleka. Posiada łagodny miąższ o kolorze słomy lub dojrzałej pszenicy, który otoczony jest warstwą czerwonego lub żółtego wosku. Z tym serem znakomicie skomponują się takie wina jak Sancerre, Pinot Noir, Riesling, Cabernet, czy Merlot z Bordeaux i okolic.

Podczas spotkania można podać także wiele innych serów jednak te wymienione powyżej należą do najlepiej znanych oraz dodatkowo smacznych. Skomponowanie ich z dobrym winem sprawi, że spotkanie na pewno będzie udane.

M.B./albercik.pl

Foto: pxabay.com

Następny artykuł