Mała czarna, cappuccino czy szklanka ciepłego mleka? - Bydgoszcz Style

Mała czarna, cappuccino czy szklanka ciepłego mleka?

Wielu ludzi zaczyna dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Hmm? Czy zawsze aromatycznej? Żeby cieszyć się pyszną kawą, potrzebny jest dobry ekspres do kawy. Nie trzeba wybierać się do kawiarni, albo pić kawę wyłącznie w pracy. Można cieszyć się nią w domu.

Mała czarna, cappuccino

Aby codziennie mieć dostęp do pysznej kawy, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenie AGD, czyli ekspres do kawy dobrej jakości. Na rynku dostępne są różne modele. Ekspresy dzielą się na przelewowe, ciśnieniowe i kapsułowe. Aby wybrać ten odpowiedni trzeba wziąć pod uwagę rodzaj najczęściej pitej kawy oraz to ile osób będzie korzystać z takiego ekspresu. Można zawęzić pole swoich poszukiwań określając przedział cenowy, wktórym powinien znajdować się doskonały dla nas ekspres. Ceny są bardzo różnorodne i często zależą od dostępnych funkcji maszyny.

Ekspresy przelewowe – to najtańsza opcja, ale i gorsza jakość naparu niż w przypadku pozostałych ekspresów. Takie ekspresy są polecane tym, którzy lubią pić małą czarną. Kawa ma długi kontakt z gorącą wodą, która nie jest pod ciśnieniem, co sprawia, że zawiera ona więcej kofeiny. Filtry  w  ekspresie przelewowym są papierowe i trzeba je wymieniać.

Ekspresy ciśnieniowe – przygotowują kawę przy wykorzystaniu ciśnienia. Dzielą się na ręczne i automatyczne. W przypadku pierwszych przygotowanie kawy zajmuje więcej czasu. Jest polecany dla tych, którzy nie potrzebują zaparzyć więcej niż dwóch kaw jednocześnie. Po zaparzenia dwóch kaw trzeba wyczyścić sitko z fusów, by móc przygotować kolejne dwie filiżanki. Ekspresy ciśnieniowe ręczne są niedrogie i mają niewielkie rozmiary. Automatyczne zaś są łatwiejsze w obsłudze niż ręczne (same odmierzają ilość ziaren, a fusy są usuwane do zbiornika na zużytą kawę, który należy co jakiś czas opróżniać), działają szybciej i mogą przygotować napar dla wielu osób. Jednak są droższe i mają spore gabaryty. Przed zakupem ekspresu ciśnieniowego automatycznego trzeba rozważyć, gdzie będzie on stał.

Dodatkowo ekspresy ciśnieniowe posiadają dyszę do podgrzewania i spieniania mleka oraz do wyrobu cappuccino, niektóre mogą nawet zrobić espresso, latte czy mocha. Dobrze jeśli dysze mają regulowaną wysokość, tak by można łatwo podstawić zarówno filiżankę jak i wysoką szklankę. Mają również opcję wyboru mocy naparu. Mogą posiadać filtr wodny, który wpływa na smak i jakość kawy, a tym samym wydłuża żywotność samego ekspresu. Mogą posiadać wyświetlacz, dzięki któremu można zaprogramować, na którą godzinę ekspres ma zaparzyć kawę. Dobrze, jeśli ekspres posiada płytę podgrzewającą, na której można postawić filiżankę do góry dnem, aby się ogrzała, co sprawi, że kawa pozostanie dłużej ciepła. Niektóre ekspresy ciśnieniowe są wyposażone w funkcję wstępnego parzenia. Polega ona na tym, że zmieleniu kawa zostaje zwilżona gorącą wodą i dopiero potem zaparzana. Ten zabieg wzmacnia aromat naparu.

Istnieją także ekspresy podwójne, które posiadają dwa elementy zaparzające: ekspres przelewowy i ekspres ciśnieniowy ręczny. Kawa zaparzana jest w dzbanku, a dodatkowo można również zaparzyć herbatę lub zioła.

Ekspresy kapsułowe – ich obsługa polega na włożeniu specjalnego wkładu zawierającego sprasowaną kawę o wybranym smaku i danej mocy. W ekspresach kapsułowych nie ma możliwości zaparzenia kawy inaczej, jak przy użyciu takich właśnie kapsuł. Jest to pewne ograniczenie, choć powstaje coraz więcej smaków kawy w kapsułach. Poza tym ekspresy kapsułowe wyróżniają się małymi rozmiarami i nowoczesnym designem.

Autor M.B.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł